Gazowanie zboża w silosach i magazynach

 

Gazowanie zboża, ziarna – są to czynności mające na celu zniszczenie szkodliwych owadów, które swoją obecnością stanowią zagrożenie, generują straty w silosach i magazynach przechowujących żywność.

Do procesu gazowania używa się pestycydów zwanych fumigantami, które niszczą szkodniki zboża.

W Polsce od 2005 roku do gazowania wykorzystuje się fosforowodór (PH3).

Na rynku fosforowodór aktualnie dostępny jest w postaci pasów, tabletek i peletek.

Jedną z zalet stosowania gazowania zboża jest to, że jest metodą prostą i skuteczną. Na podstawie objętości pomieszczenia lub tonażu produktu, który zamierzamy zagazować, wykładamy odpowiednią liczbę tabletek lub woreczków, pasów, płytek czy taśm w gazowanym pomieszczeniu. Pomieszczenia poddawane zabiegowi gazowania są następnie uszczelniane i zamykane.

Gazowanie zboża należy przeprowadzać zgodnie ze standardową procedurą w celu zapewnienia maksymalnego bezpieczeństwa. Typowa kolejność prac zawiera następujące czynności:

        • Inspekcja pomieszczeń przeznaczonych do gazowania
        • Uszczelnianie obiektu przeznaczonego do fumigacji
        • Uwalnianie gazu i zamknięcie pomieszczeń
        • Monitorowanie gazowanego obiektu i pomiary stężenia gazu
        • Wietrzenie
        • Udostępnienie gazowanego obiektu

Zasięg działania:

Bydgoszcz, Toruń, Inowrocław, Włocławek, Solec Kujawski, Chełmno, Mogilno, Nakło nad Notecią, Sępólno Krajeńskie, Tuchola, Żnin.