Dezynsekcja – zwalczanie insektów

Dezynsekcja

Dezynsekcja to zwalczanie owadów. Zabieg ten może być przeprowadzany wobec wielu gatunków i grup tych zwierząt.

Jedną z tych grup są szkodniki magazynowe. Szkodniki te szczególnie niebezpieczne są w miejscach w których występuje duża ilość żywności jednego rodzaju. Jeśli szkodnik, który odżywia się danego rodzaju pokarmem znajdzie się w takim miejscu zaczyna rozmnażać się w tempie wykładniczym. Nawet kilka osobników owadów, które dostaną się do takiego miejsca potrafi w krótkim czasie doprowadzić do zniszczenia nawet zawartości nawet dużego wypełnionego po brzegi magazynu. Szczególnie narażone na takie sytuacje są magazyny zbożowe.

Drugą grupą szkodników, które są zwalczane poprzez dezynsekcje są szkodniki drewna. Szkodniki tego typu występują we wszelkiego rodzaju drewnianych przedmiotach i budowlach. Podobnie jak w przypadku szkodników magazynowych szkodniki drewna to wiele gatunków szkodników z których każdy preferuje określone gatunki drewna, temperatury itp.

Kolejną grupą są owady żerujące w archiwaliach i zbiorach bibliotecznych. Wiele spośród owadów należących do tej grupy zaliczanych jest też do szkodników drewna.

Dezynsekcja często stosowana jest również w celu zwalczania komarów pluskiew.

Istnieje wiele metod dezynsekcji. Dzielimy je na metody chemiczne, fizyczne, biotechnologiczne i mechaniczne. Wybór odpowiedniej metody to skomplikowane zadanie wymagające specjalistycznej wiedzy i wieloletniego doświadczenia. Wybór ten uzależniony jest od wielu czynników. Najważniejsze jest oczywiście to jaki gatunek owada zamierzamy zwalczać, ale znaczenie ma również to gdzie przeprowadzamy dezynsekcje.

Insekty stanowią duże zagrożenie, ponieważ są nosicielami licznych organizmów chorobotwórczych, dlatego też tak ważne jest kontrolowanie ilości ich populacji. Zabieg dezynsekcji polega na tępieniu szkodliwych owadów za pomocą środków:

        • fizycznych (np. para wodna),
        • chemicznych (środki owadobójcze),
        • mechanicznych (oczyszczanie, lampy owadobójcze, lepy),
        • biologicznych.

Do grupy najliczniej występujących insektów zaliczamy:

        • karaczany (wśród nich najczęściej występujące gatunki to: Blattaorientalis potocznie zwanego karaluchem i Blattellagermanica zwany prusakiem),
        • muchy,
        • mrówki,
        • komary,
        • kleszcze,
        • wywilżny (zwane muszkami owocówkami),
        • pluskwy

Owady występujące w magazynowanej żywności (przemysł spożywczy) to specyficzna grupa szkodników, ponieważ spędzają większość swojego życia, wliczając rozwój w wybranym przez siebie rodzaju żywności. Zatem jedynie inspekcje i wczesne ich wykrycie mogą zapobiec ich występowaniu.

Metody zwalczania insektów:

      • opryskiwanie,
      • opylanie,
      • fumigacja,
      • przynęty / trutki,
      • zamgławianie techniką ULV,
      • dezynsekcja żelowa.

W związku z tym że stosowanie pestycydów w przemyśle spożywczym stwarza zagrożenie skażenia żywności, należy je stosować tylko w razie konieczności i tylko przez wykwalifikowany personel firmy specjalizującej się w DDD.

Zasięg działania:

Bydgoszcz, Toruń, Inowrocław, Włocławek, Solec Kujawski, Chełmno, Mogilno, Nakło nad Notecią, Sępólno Krajeńskie, Tuchola, Żnin.