Deratyzacja – zwalczanie gryzoni

Deratyzacja to zwalczanie gryzoni (takich jak myszy i szczury), których obecność powoduje  znaczne straty finansowe szczególnie w rolnictwie oraz w przetwórstwie spożywczym.Gryzonie są również wektorem wielu zarazków i chorób takich jak: Salmonella spp, Escherichia coli, Dżuma, Toksoplazmoza.

Szkodniki te są wszystkożerne, potrafią przetrwać w trudnych warunkach. Walka z nimi jest bardzo trudna, ponieważ dzięki działalności człowieka bardzo często mają praktycznie nieograniczony dostęp do pożywienia, kryjówki oraz miejsca do gniazdowania.

Głównymi problemami związanymi z obecnością szczurów i myszy są:

        • rozprzestrzenianie się chorób,
        • skażenie produktów odchodami,
        • zniszczenia magazynowanej żywności,
        • zniszczenia konstrukcji budynków, instalacji elektrycznych i wodno-kanalizacyjnych.

Metody zwalczania tych szkodników można podzielić na trzy rodzaje:

      • chemiczne (środki takie jak rodentycydy i antykoagulanty),
      • fizyczne (np. pułapki sprężynowe, pułapki żywołowne),
      • biologiczne.

Zabiegi zwalczania gryzoni zaleca się przeprowadzać w:

      • lokalach gastronomicznych,
      • magazyny żywnościowych i rolniczych,
      • gospodarstwach rolnych,
      • zakładach przetwórstwa spożywczego,
      • szpitalach,
      •  hotelach i pensjonatach,
      • przetwórniach i składowiskach odpadów,
      • blokach mieszkalnych.

Regularne sprawdzanie i przeglądanie zastawionych pułapek maksymalizuje skuteczność kontroli gryzoni i ich eliminacji, a także pozwala na zachowanie wysokich standardów higieny i bezpieczeństwa.

Zasięg działania:

Bydgoszcz, Toruń, Inowrocław, Włocławek, Solec Kujawski, Chełmno, Mogilno, Nakło nad Notecią, Sępólno Krajeńskie, Tuchola, Żnin.